10 januari 2011

Koffie?

Als de dingen in je leven je even te veel worden, als 24 uur in een dag niet meer tijd genoeg lijkt, denk dan eens aan dit verhaal.

Een professor stond voor de klas een les te geven in filosofie. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de klas begon, nam hij zonder iets te zeggen, een lege pot en begon deze te vullen met golfballen. Hij vroeg aan de klas, of deze pot vol was. Zij dachten van wel. Toen nam de professor een doos kralen, en gooide die in de pot, die de gaatjes tussen de golfballen vulde. Weer vroeg de professor of de pot gevuld was. Weer antwoordde de klas met ja.
Nu nam de professor een doos met zand, en kiepte dit in de pot. Natuurlijk vulde het zand de lege gaten tussen de kralen, en de golfballen. Wederom vroeg de professor of de pot gevuld was, en wederom gaf de klas een ja, als antwoord.
Toen nam de professor een kop koffie, en deed het in de pot.

"Nu", zei de professor, moet je deze pot zien, als je eigen leven.
De golfballen zijn de belangrijke dingen in het leven, zoals je familie, kinderen, gezondheid, en je favoriete bezigheden.
De kralen zijn de andere dingen, die belangrijk zijn, zoals een huis, auto, je werk.
Het zand staat voor alle overige dingen, die belangrijk voor je zijn. Als je het zand als eerste in de pot zou doen, zou er geen ruimte meer zijn, voor de golfballen, en de kralen.
Hetzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je energie, en tijd besteed aan de kleine dingen, is er geen ruimte meer voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Besteed gewoon eens tijd, aan je kinderen, neem je partner eens een keer uit eten. Er blijft altijd nog wel tijd over, om je huis schoon te maken, een lekkage te repareren. Zorg eerst voor de golfballen, de rest is maar zand.
Toen stak een leerling zijn vinger op, en vroeg de professor: Maar waar staat die koffie voor?
De professor stelde dat dit een hele goede vraag was, en antwoordde: Hoe vol je leven ook is, er is altijd wel tijd, om met je vrienden, je dierbaren, een kop koffie te drinken.