15 juli 2015

Motiveren, hoe doe je dat?

Even een serieuze vraag. Hoe worden bijstandsgerechtigden gemotiveerd, om weer aan het werk te komen?
Enkele praktijkvoorbeelden:

Familiebezoek

Je krijgt een boete, als je een familielid, die een winkel heeft, bezoekt, voor afleiding/gezelschap enzovoorts.
Alleen maar omdat dit de schijn wekt, dat je daar op geld baseerbaar werkzaamheden (kunt) verrichten.
Is dit motiveren?

Beslag

Stel: Je komt weer aan het werk, na enige tijd in de bijstand te hebben gezeten. Wordt er na enige tijd beslag gelegd op je loon.
Door dit beslag houdt je minder over, dan je in de bijstand had.
Is dit motiveren?

Participatie

Je komt te werken bij een werkvoorziening, waar je hele dagen enveloppen mag plakken, met behoud van uitkering.
Na enige tijd wordt je overgeplaatst naar een regulier bedrijf, waar je 3 maand mag werken, met behoud van uitkering, terwijl je collega, die hetzelfde werk doet, minimaal het minimumloon heeft.
Ze beloven je na deze 3 maand een contact bij dat bedrijf, om er na die 3 maand achter te komen, dat je nogmaals 3 maand met behoud van uitkering daar mag werken.
Is dit motiveren?

Kostendelersnorm

De gedachte achter de kostendelersnorm is dat als er meer personen in een woning wonen, de woonkosten gedeeld kunnen worden.
De regeling geldt voor bijstandsgerechtigden, arbeidsongeschikten, weduwen en wezen en mensen met een onvolledige AOW.
Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in een huis wonen, hoe lager de bijstandsuitkering.
De maatregel treft ten minste 42.000 mensen. Onder hen zijn ook mantelzorgers die hun baan opgeven, een uitkering aanvragen en hun vader of moeder in huis nemen om voor hen te zorgen. Zij geven hun baan op om anderen te helpen en als ‘beloning’ kort de overheid deze mantelzorgers op hun uitkering.
Is dit motiveren?

Jurist

Jurist Kevin Wevers weigerde om verplicht te gaan werken in een fabriekshal voor behoud van een uitkering. Hij kwam na zijn universitaire studie in de bijstand terecht en werd opgeroepen om 32 uur per week bloemen te gaan vouwen. Hij weigerde dat stelselmatig.
Hij besloot voor zichzelf te beginnen.
Wevers sollicitaties bij alle Achterhoekse gemeenten leverden vervolgens niets op, maar nu maakt Wevers furore als jurist met zijn rechtszaken tegen diezelfde gemeenten.
Hij staat cliënten bij die van gemeenten geen huishoudelijke hulp meer krijgen. De eerste zaak tegen de gemeente Montferland is inmiddels gewonnen.
In de gemeente Lochem is bij een cliënt van mij gekozen voor uitbreiding van de huishoudelijke verzorging en ontlasting van de mantelzorger, ondanks dat de gemeente had aangekondigd de hulp te zullen stopzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten