11 mei 2012

Reactie op mijn brief aan belastinginspecteur.

Als antwoord op mijn brief, die ik schreef aan de belastinginspecteur, zoals HIER te lezen is, kreeg ik als antwoord:

Ik heb deze brief doorgelezen. Deze brief is niet voor mij bestemd, omdat belastingdienst een uitvoerend orgaan is.
Belastingdienst gaat niet over het vaststellen van de soorten belasting, en de daarbij horende tarieven.
Als u de hoge belastingdruk onder de aandacht wilt brengen, moet u zich wenden tot de volksvertegenwoordigers in Den Haag.

Hier geef ik mijn reactie:

Hartelijk dank voor uw antwoord van 4 mei j.l. Ik heb van dit antwoord met de grootste verbazing kennisgenomen. Mijn brief is zeker wel voor de belastingdienst als uitvoerend orgaan bedoelt. U leest hieronder waarom.

Uw antwoord bevat een doorverwijzing van mijn problematiek, en situatie naar de volksvertegenwoordiging die juist mede oorzaak zijn aan de huidige situatie waarin veel mensen (en dus ook ik) in verkeren. Mede dankzij de vele bezuinigingen. Ik blijf bij mijn standpunt, dat als uw superieuren, in Den Haag, die uw beleid bepalen, hun gezonde verstand zouden gebruiken, deze bezuinigingen in zijn geheel niet nodig zijn. Uw superieuren mogen hiervoor wel contact met mij opnemen, om te vragen hoe. Het zijn de volksverlakkers die ons voor de gek houden met mooie praatjes en na verkiezingen direct omwille van het pluche de achterban in de steek laat. Ien Dales schreef daar in 1992 al over in haar toespraak:”Om de integriteit van het openbaar bestuur” die ze hield bij het VNG-congres in Apeldoorn. Verder wil ik u erop wijzen het hoge bureaucratische gehalte van de belastingdienst en de daarmee gepaard gaande werkdruk, alsmede de enorme bezuinigingen bij de belastingdienst door diezelfde volksverlakkers, en of pretense volksvertegenwoordigers, niet een aangelegenheid is van mij als privépersoon. Dit zijn uw eigen zaken die u (en daarmee bedoel ik de belastingdienst in het algemeen), met onze volksverlakkers dient op te lossen.
Ik lees uw antwoord zo dat u mij vraagt uw problemen op te lossen. Ik ben daar niet toe bevoegd, noch heb ik de connecties, en of financiële middelen om e.e.a. te bewerkstelligen.

U zult misschien wel denken waarom mijn brief dan bij u hoort en niet bij de volksverlakkers. U hebt als uitvoerend orgaan van de nationale overheid, het beleid uit te voeren. Echter in een normaal functionerende organisatie is het logisch te veronderstellen dat er tussen uitvoerende organisatie en beleidsbepalers regelmatig overleg plaatsvindt omtrent het (dis)functioneren van de organisatie en daarmee heeft de belastingdienst (althans zou moeten) een zekere inspraak in het eigen functioneren. Daar waar kennisgenomen is van mogelijkheden en onmogelijkheden zou de belastingdienst dit kenbaar moeten maken aan de beleidsbepalers. Indien hier geen gebruik van gemaakt word zullen beleidsbepalers denken dat ze goed bezig zijn om na verloop van tijd (wellicht jaren) erachter te komen dat het niet functioneert en voortgaan op beleid van voorgangers zonder zich af te vragen of het goed loopt.

U ziet dat het afschuiven van uw verantwoordelijkheden niet in mijn (en andere burgers) belang is. Het is in uw eigen belang dat de organisatie goed georganiseerd is en niet alleen dat de leidinggevenden bij uw dienst goed worden voorzien van een (door de belastingbetaler) dik belegde boterham.
Dat uw dienst slecht georganiseerd is, is het gevolg van desinteresse bij het personeel, het uitbreiden van diensten waardoor het overzicht verloren gaat, etc. U ziet wellicht nu al in dat mijn standpunten hout snijden. Daarom wellicht ten overvloede dat ik nu eraan toevoeg dat onze samenleving te complex geworden is, en daarmee de noodzaak voor hervormingen duidelijk is. Dat onze volksvertegenwoordigers geen hervormingen kunnen doorvoeren heeft te maken met het politieke stelsel dat OOK “vastzit”. Niet alleen het partijenstelsel is verouderd maar de partijbestuurders zitten vastgeroest op hun plek en kunnen niet pragmatisch nadenken (in landsbelang), want dat is vaak strijdig met het partij- of het eigen belang.. De partijen zijn te afhankelijk geworden van financierders en daarmee is het uit het oog verliezen van belangen van de achterban een feit. Verder bied het kiesstelsel GEEN ruimte voor nieuwe geluiden door de te hoge kiesdrempel. Het democratische gehalte van Nederland staat daarmee onder druk. Het zijn dan ook de gevestigde partijen die geen democratie willen. Ze zijn bang voor nieuw geluid waardoor hun eigen macht word beperkt, en daarmee worden hervormingen dus uitgesloten.

De belastingdienst kan daar een grote bijdrage aan leveren door bijvoorbeeld bij de huidige politiek erop aan te dringen om belastingstelsel te vereenvoudigen, zoals bijvoorbeeld het invoeren van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. Dit is alleen al een flinke besparing op de totale overheidsuitgave, milieu, (Denkt u hierbij eens aan het papierwerk, dat ik de afgelopen twee weken van u heb mogen ontvangen.(Een halve kilo papierpulp, is een kilo boom, waarvan ik 5 kilo boom heb mogen ontvangen, en de energie die daarbij wordt verbruikt)) en een flinke vermindering van het bureaucratische orgaan dat belastingdienst heet.

Volgens mij ervaart u zelf waar zich problemen in de samenleving voordoen. Deze problemen kunt u in kaart brengen en aan de politieke machthebbers doorgeven en er bij hen op aandringen om er iets mee te doen. Enkele van die problemen zal ik even noemen zoals het teveel/ te weinig inhouden van heffingskorting, te weinig of teveel huurtoeslag, evenals de zorgtoeslag, en niet in de laatste plaats de loonbelasting wanneer er in één jaar meer dan één inkomstenbron is ontvangen, al dan niet gelijktijdig.
Deze problematiek zou in het voornoemde dus tot het verleden behoren.
U ziet dat door constructief na te denken in plaats van in hokjes denken veel meer bereikt kan worden.

Graag verzoek ik u voornoemde voorstellen met uw beleidsbepalende vertegenwoordigers, eventueel met mij als adviseur, uit te werken. Uiteraard verneem ik graag van u welke activiteiten uzelf, alsmede uw beleidsmakers daarin zullen nemen. Wanneer u (uw organisatie) geen contacten onderhoud met uw beleidsmakers is er sprake van wanbeleid. Daar was u zichzelf al bewust van neem ik aan. Indien dat niet zo is verzoek ik u om een andere baan te zoeken.


Met vriendelijke groeten,
R. Dolleman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten