09 mei 2020

Het boerkaverbod en corona

Wat is het boerkaverbod?

Wikipedia schrijft er het volgende over:
In verschillende landen bestaat een wettelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, populair ook wel boerkaverbod genoemd.

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding zoals een nikab of boerka wordt vaak geassocieerd met strikte opvattingen over het volgen van islamitische voorschriften. In landen waar de islam niet de dominante religie is, met name in de westerse wereld, ligt dit politiek en sociaal gevoelig. Terwijl de voorstanders van de kleding vinden dat het voldoen aan dit religieus voorschrift onder godsdienstvrijheid valt, wordt het door anderen vaak gezien als maatschappelijk beperkend en integratie-belemmerend. In sommige, vooral westerse, landen is gezichtsverhullende kledij op openbare plaatsen verboden. Een belangrijk argument daarvoor is de openbare veiligheid. In Marokko kwam het begin 2017 om veiligheidsredenen tot een onmiddellijk verbod op het fabriceren en verkopen van nikabs en boerka's.

Er is een praktisch verschil tussen enerzijds een boerka en een nikab en anderzijds andere kleding die als religieus symbool kan worden opgevat, zoals bepaalde hoofddoekjes: een boerka en een nikab maken de betrokkene vrijwel onherkenbaar en lenen zich daarom voor misbruik. Misdadigers kunnen zo de identificatie bemoeilijken, en een man kan zich gemakkelijk als vrouw voordoen. Het dragen van een boerka stuit ook op praktische bezwaren in beroepen waar het op menselijk contact aankomt. Om die redenen draagt de discussie over een boerkaverbod een ander karakter dan de discussie over een verbod op het dragen van hoofdbedekking om religieuze redenen.

Boerka tijdens coronacrisis

Nu worden de mensen, die met ov reizen, verplicht om een mondkapje te dragen.
Nu hoor ik de vraag al komen: Wat hebben mondkapjes en boerka's met elkaar te maken?

Gezichtsbedekkende kleding is niet toegestaan, en mondkapjes wordt verplicht?
Is een mondkapje dan geen gezichtsbedekkende kleding? Of het geheel, dan wel gedeeltelijk je gezicht bedekt,
het blijft in mijn ogen, gezichtsbedekkend.
Het een wordt verboden, het ander verplicht? Ik blijf het maar tegenstrijdig vinden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten